Historia

Firma Rozenblat kontynuuje tradycje rodzinne poprzednich pokoleń.
Dla uczczenia pamięci przodków powstała fundacja.

Przemysłowa historia rodziny datuje się od pierwszych lat XIX wieku.

Szaja Rozenblat

W 1838 r. do Łodzi przybył Dawid Rosenblatt, kupiec pochodzący z chasydzkiej rodziny z Przedborza, który zamieszkał w Łodzi w Rynku Starego Miasta.

Rynek Starego Miasta, początek XIX w.

Dawid od 1840 roku prowadził w dzielnicy żydowskiej na Starym Mieście w Łodzi skład towarów i przędzy, osiągając z tego niemałe zyski. W 1841 r. urodził mu się syn Szaja, który po dojściu do pełnoletności też zaczął, idąc w ślady ojca, od działalności kupieckiej. W 1858 r. w wieku zaledwie 17 lat założył małą przędzalnię wełny przy ulicy Piotrkowskiej 65. Szło mu na tyle dobrze, że podjął współzawodnictwo z „królem wełny”, Juliuszem Heinzlem, jednak silna konkurencja spowodowała, że w 1873 r. przerzucił się na bawełnę. Zaczął od uruchomienia przędzalni. Za kilka lat już stawiał swoją fabrykę bawełnianą na terenie o powierzchni 7,6 ha przy ulicy Karola 36 (obecnie Żwirki, róg Gdańskiej). Interes rozwijał się pomyślnie, w końcu lat 80 XIX w. fabryka miała już przędzalnię cienkoprzędną, przędzalnię odpadkową, tkalnię mechaniczną i zatrudniała 260 robotników, w 1911 r. było zatrudnionych już 3010 osób.

Widok ogólny Łodzi z czasów Szai Rosenblatta

Reklama firmy z 1913 roku.

Towarzystwo Akcyjne Wyrobów Bawełnianych S. Rosenblatta

Winieta „Urząd Starszych Zgromadzenia Tkaczów w Mieście Łodzi”.

Szaja Rosenblatt był dyrektorem Towarzystwa Kredytowego w Łodzi, prezesem honorowym Łódzkiego Żydowskiego Towarzystwa Dobroczynności, inicjatorem budowy Szkoły Rzemiosł „Talmud Tory”,

Szkoła rzemieślnicza „Talmud Tora”, której budowę zainicjował Szaja Rosenblatt.

członkiem zarządu Gminy Żydowskiej i Komitetu Synagogi, pełnił wiele innych funkcji społecznych i honorowych. Gromadził dzieła sztuki, obrazy Fałata, Matejki, Czechowicza, Gautiera, Trębacza. Zmarł 30 XII 1921 r.

Maurycy Trębacz, W oczekiwaniu

Na łódzkim cmentarzu żydowskim pozostał rodzinny grobowiec Szai Rosenblatta, tuż za bramą, po prawej stronie, blisko głównej alei. Ręka wandala, czy złodzieja zerwała wszystkie litery, pozostały po nich tylko ślady na czarnym kamieniu, dziś odwiedzający cmentarz nie domyślają się, że pochowani są tam bohaterowie łódzkiej „ziemi obiecanej”.

Rodzinny grobowiec Rosenblattów na cmentarzu żydowskim w Łodzi

Artykuł o fabryce Rosenblatta - 'Świat' z dnia 16 grudnia 1922 r.

Budynek główny fabryki Rosenblatta, przejętej przez rząd Polski Ludowej w 1953 r., obecnie Politechnika Łódzka.

Ogólny widok pawilonów włókiennictwa i przędzalnictwa, fotografia z roku 1970.

Brama fabryczna, widok z lat siedemdziesiątych XX w.

Makieta fabryki

Jakub Rosenblatt z córką Marylką

Jakub Rosenblatt (1861 – 1921) właściciel fabryki włókienniczej (założonej w XIX w. przez jego ojca, Szaję Dawida Rosenblatta). Na zdjęciu z córką Marylką, która później została doktorem medycyny (zginęła w 1942 r. w Warszawie w wieku 35 lat).

Felicja Rosenblatt

Felicja Rosenblatt z domu Mayzner, ur. w Warszawie w r. 1867, zmarła we Florencji w 1927 r, żona Jakuba. Przed 1900 r. Felicja i Jakub spolszczyli nazwisko rodziny na Rozenblat.

Zachowana korespondencja rodzinna

Tadeusz i Jerzy Rozenblatowie, Łódź 1906.

Łodź, ul. Piotrkowska 65, rok 1908. Misia, Mietek, Tadeusz, Jerzy i Marylka na schodach kamienicy od strony podwórza.

Felicja i Jakub z dziećmi w Łodzi przed I wojną światową

Jerzy z rodzeństwem

Łodź 1908. Jerzy z rodzeństwem: Marylką, Mietkiem (zginął w Oświęcimiu w 1944 r.), Michaliną (Misią, zmarłą w Rzymie w latach siedemdziesiątych XX w.) i Tadeuszem (zginął w Oświęcimiu w 1944 r.)

Jerzy Marek Rozenblat w wieku ośmiu lat

Salsomaggiore 1914 r., Misia, Tadeusz, Jerzy, Marylka z guwernantką

Bagni di Casciana 1919 r., Felicja z dziećmi: Marylką, Tadeuszem i Jerzym

Łódź, 11 czerwiec 1927 r., Jerzy

1928 r. Jerzy w Łodzi

1931 r. Jerzy w swym łódzkim mieszkaniu

1934 r. Przyjaciel rodziny Jan Weigt (siedzi), Tadeusz i Jerzy

Jerzy nad jeziorem Garda w październiku 1937 r.

Rok 1938, Łódź, karnawał. Rodzeństwo: Mietek, Tadeusz i Jerzy. Kolejne karnawały część rodziny spędziła w łódzkim getcie…

Getto...

…Jerzy został zesłany na Syberię, dzięki czemu ocalał, jako jedyny z rodziny.

Archangielsk, lata. 1941-1943. Jerzy Rozenblat na zesłaniu

Zaraz po wojnie, wrzesień 1945 r. Jerzy z żoną Jadwigą w Bydgoszczy

1947 r, Bydgoszcz Jadwiga i Jerzy z synem.
Poniżej dwuletni Krzysztof.

Jerzy pod koniec życia, w wieku 92 lat. Poznań, 1994 r.

Po rodzinie pozostały tylko nieliczne zdjęcia i te drobiazgi, poza pamięcią. Wojnę z całej rodziny przeżyli Michalina i Jerzy. Ich rodzeństwo i dalsi krewni zginęli w Oświęcimiu, Łodzi i Warszawie. Dla uczczenia pamięci tych, których już nie ma z rodziny Rozenblatów powstała fundacja.

O fundacji

Historia